Google vernieuwt diensten en stopt met Reader

Feedly startpagina

Per 1 juli gaat Google stoppen met de veelgebruikte dienst Google Reader. Voor deze RSS lezer zijn er wel alternatieven. Ook heeft het bedrijf een aantal belangrijke aanpassingen gedaan aan het Google+ platform, zodat het gebruik ervan gestimuleerd wordt.

Ja, RSS. Het was er al voor Google zo’n internetreus werd. Toch was Google Reader een slimme manier om de RSS feeds in een weliswaar lelijke, maar overzichtelijke manier te presenteren. En dat kan gelukkig nog steeds en ook in een fraaie vormgeving.

Omdat de vormgeving van Google Reader niet fraai was, verpakten RSS webdiensten als Netvibes en Feedly de functionaliteit van Reader in een mooier jasje. Zij gaan hun service nu aanpassen en migreren, zodat bestaande gebruikers het kunnen blijven gebruiken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Even terug naar RSS. Wat is het nou eigenlijk en waarom is het zo handig? Onderstaande afbeelding vat het even simpel samen.

RSS op eenvoudig uitgelegd - werkt ook zonder Google reader

klik op de afbeelding voor een vergroting

Het grote voordeel van RSS lezers of toepassingen is het overzicht aan bronnen dat ze geven. Websites met vakinformatie, concurrenten, nieuws, inspiratie en andere onderwerpen kun je zo groeperen dat je ze snel kunt scannen en kunt doorklikken naar het hele bericht.

Wat betreft  de vormgeving zijn er natuurlijk grote stappen gemaakt en zijn er verschillen. Vrijwel alle nieuwe RSS lezers zijn geschikt voor mobiel, tablet en laptop of desktop.

 

Na Google reader: de alternatieven

Wat zijn nog meer alternatieven voor Google Reader. Bij onder andere Lifehacking.nl en The Next Web zijn aardige lijstjes gemaakt.

Lifehacking geeft je ook een handleiding om je Google Reader RSS abonnementen te exporteren en te importeren naar bijvoorbeeld The Old Reader. De import werkt vlekkeloos. De toepassing lijkt inderdaad op die van Google, maar dan rustiger en zonder advertenties.

Zelf ben ik nog steeds een fan van Feedly, maar ik ben ook even gaan kijken naar Pulse. Dat ziet er prachtig uit. Het vinden van de juiste feeds als je Nederlandse bronnen zoekt, is nog wel even een ding.

Wanneer je de originele feed hebt van een website hebt, kun je die bij Feedly gewoon toevoegen en worden de laatste berichten opgehaald. Met Netvibes kun je ook het aantal berichten in de feed instellen.

Gratis voor al je apparaten

Voor mobiel, tablets en iPad zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het Flipboard. Ik heb voor dit bericht alleen even gekeken naar toepassingen die op alle apparaten werken. Je kunt ze gratis gebruiken.

Uiteindelijk is het toch een persoonlijke keuze, dus kijk even rustig naar de verschillende mogelijkheden. Let daarbij op de volgende overwegingen:

  • Wat kan de toepassing precies?
  • Bevalt de vormgeving of kan ik die aanpassen?

Maak je keuze en stel je online leesmap samen! Zie het ook als een inspiratiebron voor je eigen artikelen en bijdragen aan social media.

Meer over Google+ in een volgend bericht

Word wijzer van B-ZINE

Meld je aan en download gratis Sociale media voor ondernemers, met uitgebreide bronnen en tips.

Reacties

    • Bart van Maanen zegt

      Inderdaad Ron. Feedly is een mooie service. Sinds kort gebruik ik ook de iPhone app, die je weer kunt combineren met IfThisThenThat (https://ifttt.com/) zodat ik in Evernote weer een ‘lees later’-lijstje kan maken. Bedankt voor je reactie, want jouw post is weer een prima aanvulling op dit bericht. :)