Google Plus positief ontvangen

Na Buzz en Wave heeft Google begin juli voor de derde keer een sociaal netwerk gelanceerd: Google+. De zoekgigant heeft de reputatie om vernieuwende online diensten aan te bieden, maar met dat eigen sociale netwerk wilde het maar niet lukken.

Dat lijkt nu wel het geval. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, met name door online pioniers, vroege vogels en professionals, want voorlopig mag je alleen meedoen op uitnodiging. Yes, I got one!

Momenteel zijn er ongelofelijk veel berichten over het nieuwe sociale netwerk Google+ en over het algemeen is het oordeel positief. Ga ik dus gewoon even aan meedoen, want het is een boeiende ontwikkeling. En, met de mogelijkheden die Google Plus Circles biedt, ook een manier om samenwerking met een groep via social media te faciliteren. De vormgeving is wel typisch Google, namelijk functioneel en een beetje saai.

Grote plannen en bedreigingen

Er zijn natuurlijk meerdere en goede redenen voor Google om dat sociale netwerk op te zetten en het bedrijf heeft laten doorschemeren dat ze grote plannen heeft.

 • Als Facebook zoekmachine Bing integreert (verwacht) op de site gaan mensen mogelijk niet meer bij Google zoeken.
 • Google wil de relevantie van zoekresultaten verbeteren, waar de +1-knop (vergelijk met de ‘Like’ op Facebook) aan meehelpt
 • Social media gaan belangrijker worden voor de zoekresultaten, vandaar ook de +1-knop
 • Google+ is ook voor mobiel internet geschikt (enorme groeimarkt)
 • Door de profielen van gebruikers krijgt Google informatie die voor adverteerders van belang is
 • Verdere integratie van alle Google diensten via toolbar (mail, documenten, agenda, reader etc.)
 • De aandeelhouders verwachten opnieuw en altijd groei van het bedrijf

De mensen in Mountainview, CA – het hoofdkantoor van Google – zullen ook hebben opgemerkt dat mensen steeds meer tijd besteden aan social media.

Google+ is Facebook en Twitter samen

Op zijn weblog heeft Hutch Carpenter in een tabel (hieronder) de mogelijkheden van Google+ naast die van Facebook en Twitter gezet. Het moge duidelijk zijn dat Google goed gekeken heeft naar die netwerken. Omdat de toegang tot Google+ nog ‘beperkt’ is (momenteel ± 18 miljoen mensen) zullen er ongetwijfeld nog wijzigingen en verbeteringen worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld de aangekondigde bedrijfsprofielen.

– An important note about Field Trial –
You’re a part of a small group of people who are helping to test Google+. When you share something with people who are not yet able to use Google+, they will receive it via email but won’t be able to comment or engage with the content like other Google+ users. They’ll be able to join Google+ as we let more users in over time. (Mededeling van Google op de welkom-pagina)

Functies

Als je een Google profielpagina hebt, wordt die informatie gelijk verwerkt in Google+ dat dit profiel vervangt. De belangrijkste functies in Google+ zijn Circles, Hangouts en Sparks.

Circles

In Circles kun je op basis van groepen of kringen contact hebben met mensen en foto’s en links delen. Je kunt die contactpersonen eenvoudig in de standaardgroepen/cirkels vrienden, familie, kennissen en ‘following’ slepen. Deze drag and drop functie is prettig gebruiksvriendelijk.

Hangouts

In de Hangouts kun je met maximaal 10 mensen tegelijk videochatten, want die technologie heeft Google met YouTube natuurlijk al in huis. Het werkt eveneens via de gewenste Circles.

Sparks

Sparks is een automatisch ververste zoekopdracht in Google+. Het is eigenlijk een Google Alert, met dat verschil dat je een berichtlink nu heel makkelijk en snel aan je vrienden in een  Circle kunt sturen.

Gaat Google+ groot worden?

Door die Circles functie zou Google+ wel eens erg populair kunnen worden, want daarmee kun je met iedere gewenste groep bijvoorbeeld op onderwerp of project contact hebben, ook via de videochat met Hangouts. Daarmee heb je een mooi instrument om samen te werken, waar dat bij (althans de meeste, gratis) bestaande diensten alleen 1-op-1 kan of met de hele groep. Dus je kantoorcollega’s en de directie kunnen in een aparte kring. Dat is toch echt een nieuwe functionaliteit.

Google heeft, denk ik, geleerd van alle kritiek op de andere pogingen met Buzz en Wave. Minder geheimzinnigheid, een grote groep testgebruikers en alle mogelijkheden van Twitter en Facebook zijn meegenomen. Daarnaast gebruiken al zoveel mensen de een of andere Google dienst, waardoor het instappen op enig moment ook erg makkelijk wordt gemaakt.

Mijn verwachting is dat Google+ best groot kan gaan worden, hoewel het Facebook voorlopig niet zal inhalen wat aantallen gebruikers betreft. Misschien komt het traag op gang, Zelfs al zou het mislukken, las ik in een artikel, zullen ze het nogmaals proberen bij Google. Het bedrijf heeft iets als Google+ nodig, want als zoekmachine zullen ze niet gauw nog groter kunnen worden.

Meer lezen over Google+
 • De Amerikaanse website Mashable heeft Guide To Google+ gemaakt.
 • Als je een Google+ account hebt, kun je de URL (met een lang nummer) veranderen op de website http://gplus.to/, waardoor mijn link (redirect) er nu zo uit ziet http://gplus.to/bartvanmaanen. Dat kan je toch beter onthouden.
 • Dat het niet alles zonneschijn is in de wereld van de grote social networks lees je terug in deze column van Jan Willem Alphenaar bij Marketingfacts, Einde der tijden van Sociale Netwerken?
 • Google heeft ook accounts verwijderd van mensen (in de VS voornamelijk) die met een pseudoniem (! internet, mensen) op Google+ aan de slag wilde gaan. Daarmee ontstond discussie over pseudonymous versus anonymous. Grappig. Met een spreadsheet van Google Forms wordt geprobeerd deze accounts te verzamelen.

Als je trouwens een afgeschermd Google-profiel hebt, dan wil Google dat je dat openbaar maakt. Anders wordt het na 31 juli 2011 verwijderd.

Word wijzer van B-ZINE

Meld je aan en download gratis Sociale media voor ondernemers, met uitgebreide bronnen en tips.