Sociale netwerken kunnen niet zonder elkaar

Met de verschillende online netwerken is iets geks aan de hand. Of het nu om persoonlijke profiel websites gaat als LinkedIn, Hyves of Facebook. Zij willen zich natuurlijk onderscheiden zodat ze aantrekkelijk zijn voor de gebruiker. Tegelijk halen ze andere netwerken of sociale media toepassingen binnen.Standaardtoepassingen worden aangevuld met extra’s, nieuwe functies vanuit andere social media websites en toepassingen worden binnengehaald (Twitter, Google Presentation, SlideShare, YouTube ea.). Allemaal manieren om hun online dienst uniek te maken of te houden. Intussen kunnen die sociale netwerken dus niet meer zonder elkaar.

Status updates

Steeds meer bieden ze gebruikers de mogelijkheid om hun andere sociale media accounts te verbinden. Bijvoorbeeld het verversen van je status (‘wat ben je aan het doen?’) is zeer populair geworden om je vrienden te informeren, maar ook om je zakelijk te profileren met tips, links en in een online dialoog met klanten. Zeker bij freelancers en zzp’ers lijkt de scheiding daartussen dun te zijn. Voor het succes van je getwitter daarbij lijkt vooral de kwaliteit van een dialoog van groter belang dan de kwantiteit.

Dat upaten van je status gaat via Twitter vanzelfsprekend, maar ook via Facebook, LinkedIn en Hyves. Vandaar dat er intussen verschillende online diensten zijn die het updaten daarvan combineren.  Met het Twitter-programma HootSuite kun je verschillende sociale netwerken toevoegen, waaronder Facebook en LinkedIn. Hyves weer niet, want dat is echt een Nederlands fenomeen. Maar wel bijvoorbeeld Ping.fm, een Amerikaanse netwerkdienst.

Vermenigvuldig je online aanwezigheid

Via één Ping-account kun je dat updaten doen voor bijna 40 netwerken, overigens zeker niet allemaal gangbaar in Nederland. Zo kun je dus via HootSuite, waarmee je ook meerdere Twitter-accounts kunt beheren met meerdere personen, al 7 netwerken verbinden. Voeg daar Ping.fm aan toe, waarbij je een groep netwerksites kunt definiëren, en je begrijpt dat je al een ongelofelijk bereik kunt hebben met één Twitter-account. Volg je het nog?

Ik wil je hier geen online netwerksites opdringen, maar raad je aan om de mogelijkheden eens te bekijken. Het kan je enorm helpen om je berichten via Twitter, LinkedIn of Facebook op de goede plek te laten zien. Omdat het gratis diensten zijn, kun je het beste zelf testen en bepalen wat je het prettigst vind. En uitvinden wat voor jou werkt.

Top 100 Twitter Clients

Van de populairste Twitter programma’s wordt een Top 100 Twitter Clients bijgehouden bij TwitStat. TwitStat is, zoals de naam al zegt, ook handig voor het bijhouden van je Twitter-activiteiten. Let bij je keuze op de mogelijkheid om meerdere accounts bij te houden (TweetDeck, Seesmic, HootSuite) en wellicht is ook het twitteren met meerdere mensen nog een interessante optie voor je (HootSuite, CoTweet).

Als je een smart phone hebt – iPhone, Blackbery of iets anders – dan is er voor meerdere Twitter Clients een app beschikbaar.

Word wijzer van B-ZINE

Meld je aan en download gratis Sociale media voor ondernemers, met uitgebreide bronnen en tips.