Is Florence Nightingale de moeder aller infographics?

De afgelopen jaren zijn infographics bijzonder populair geworden. Op een visueel aantrekkelijk manier kun je er bijvoorbeeld interessante data mee onder de aandacht brengen. Of een ander verhaal visueel vertellen.

Voordelen zijn onder andere dat je die informatie gecontroleerd en goed deelbaar via social media de wereld instuurt. Maar hoe maak je een goede infographic? Kun je ze maken als je geen ontwerper bent? En welke andere visualisatie trends zijn er?

Ik ben vaak lekker met taal en tekst bezig, maar wel op het beeldscherm. Dat woord zegt het al. Internet is dus ook een visueel medium en mensen waarderen dat. Het verklaart de snelle opkomst van Pinterest en onderzoek laat zien dat plaatjes en foto’s het op Facebook goed doen. Zie deze gepinde graphic die ik onlangs op mijn pinboard Interwebs plaatste.

In een ander artikel over infographics werd trouwens Florence Nightingale opgevoerd als de moeder van de infographic! Toen zij in 1854 in de Krimoorlog (1853-1856) belandde, hield zij nauwgezet de doodsoorzaak bij van de gesneuvelden. Dat verwerkte zij in grafieken die  coxcombs genoemd werden. Dat plaatje wilde ik dus zien en meer over die geschiedenis weten.

De coxcombs van Florence Nightingale

De originele ‘coxcombs’ van Florence Nightingale

De verleiding van het visuele web

Intussen duiken er steeds nieuwe manieren op om verhalen te vertellen met social media of beter, met de data die ze genereren.

Eerder besprak ik Storify, waar je met behulp van onder meer Twitter- en Facebook-berichten, een verhaal kunt maken met tweets of foto’s. Veel fotografen, profs en amateurs, maken er gebruik van. De geautomatiseerde route is dan zoiets als: van blog, naar Twitter, naar Storify.

Onlangs ontdekte ik ook Vizify. Dat is een website die je met 5 social media accounts aan elkaar knoopt en met die informatie een grafische voorstelling maakt van je online biografie. Update: Vizify is overgenomen door Yahoo en de service is gestaakt.

Ook LinkedIn is bezig met visualiseren. En dat is best leerzaam trouwens. Na het inloggen bij LinkedIn Labs krijg je een fraaie verbeelding van je netwerk, geordend naar verwantschap en kun je inzoomen op individuele contacten. Ontdek je toch nieuwe dingen.

Met Visual.ly  kun je met een beperkt aantal standaard templates graphics (Twitterize yourself, Life of a hashtag) maken op basis van je Twtter en Facebook accounts. Het is vooral leuk en misschien met enige creativiteit voor ‘de zaak’ te gebruiken. Mooie voorbeelden vind je er zeker.

Zelf infographics maken

Hoe komt dat oogstrelende grafische ‘snoepgoed’ tot stand? Kun je ze zelf maken als je geen designer bent?

Op de eerste vraag heeft  Infographics Lab antwoord proberen te geven. Ze hebben daar natuurlijk een mooie graphic van gemaakt, maar de volgorde van aanpak is toch een beetje vreemd. Eerst een visuele opzet maken en daarna onderzoek doen. Lijkt me beter om dat andersom te doen. Mijn lijstje zou zijn:

  1. Bedenk een invalshoek voor een onderwerp
  2. Doe onderzoek en benoem feiten en conclusies
  3. Maak een visuele opzet en bepaal het kleurenschema
  4. Selecteer of maak opvallende afbeeldingen
  5. Redigeren en bewerken
  6. Publiceer en deel via social media
Wat is een infographic?

What Is An Infographic? by Infographiclabs

Digitale ezel

De tweede vraag dan. Kun je ze maken als je zelf geen ontwerper bent? Ja, dat kan. Dan nog blijft dit stappenplan van kracht en zal je er wel tijd en aandacht aan moeten willen besteden. Je wilt toch liefst met goede content worden geassocieerd, nietwaar.

Via Easel.ly wordt je een eigen digitale ezel aangeboden. Ook op die website wordt met standaard templates gewerkt, maar die kun je wel helemaal zelf inrichten met symbolen en tekst. Het heeft behoorlijke goede drag-and-drop functies om jouw info toe te voegen en te bewerken.

Een verhaaltje als test: je was op reis, was in Parijs, en opeens had je een goed plan. Hoe verder?

Test infographic gemaakt met Easel.ly

Ten slotte wil ik nog wijzen op het open source programma Inkscape. Dat ziet er veelbelovend uit, maar heb ik nog niet getest. Het werkt in ieder geval samen met de Open Clip Art Library, een enorme verzameling grafische elementen, symbolen en afbeeldingen waaruit naar hartelust geput kan worden.

Bekijk mijn infographics verzameling bij Pinterest

Word wijzer van B-ZINE

Meld je aan en download gratis Sociale media voor ondernemers, met uitgebreide bronnen en tips.